Nástroje na pomoc při psaní práce v cizím jazyce

Psaní závěrečné práce může být občas oříškem, zvláště když píšete práci v cizím jazyce. Níže naleznete jazykové nástroje rozdělené do kategorií dle ceny, které vám mohou pomoci s korekcí gramatiky a stylistiky. U každého nástroje najdete popis jeho prvků, výhod a vhodnosti zejména pro akademické psaní.

Vzhledem k tomu, že všechny jazykové nástroje jsou stále ve vývoji, mnoho informací se může do budoucna měnit. V tuto chvíli (červenec 2024) jsou však aktuální.

Tato sekce se zaměřuje pouze na ty nástroje, které jsou poskytovány zdarma. Jelikož některé z nich mohou mít určitá omezení, v dalších složkách naleznete nástroje, které jsou poskytovány i v jiných licencích a mohou nabízet pokročilé funkce. Pokud není uvedeno jinak, uvedené nástroje jsou určeny převážně ke korekci anglické gramatiky.

Corrector App

Corrector App je bezplatný jazykový nástroj pro opravu gramatiky, hláskování a interpukčních znamének. Tento nástroj zlepšuje psaní pomocí návrhů. Rozhraní je velmi jednoduché a někomu může trochu vadit, že se na stránkách objevuje mnoho reklam. Zároveň ale tato aplikace tvrdí, že mají velmi bezpečnou datovou politiku a data uživatelů nejsou ukládána ani sdílena s jinými stranami. Tento nástroj podporuje 25 různých jazyků. Najednou může být opraveno až 15 tisíc znaků. Oproti jiným nástrojům je Corrector App omezený a nelze např. parafrázovat text.

Slick Write

Slick Write je online aplikace, která slouží ke korekci gramatiky a stylistiky. Hlavní výhodou tohoto jazykového nástroje je, že je poskytován zdarma, ačkoliv občas s reklamami. Aplikace nabízí možnost gramatické korekce, rozbor slovní zásoby, udává počet slov i přibližnou délku čtení textu a jeho srozumitelnost. Slick Write také pomáhá při tvorbě parafrází a udává několik možných variant vět, ze kterých si lze vybrat. Aplikace je vhodná i pro korekturu akademických textů, ale systémovým jazykem, i jazykem, který zvládá aplikace opravovat, je pouze angličtina.

Sentence Checkup

Sentence Checkup je jazykový nástroj, který slouží k opravě anglické gramatiky a poskytuje mnoho dalších funkcí k usnadnění psaní. Aplikace například nabízí možnost zvolit míru plynulosti textu, a dle toho, na koho je text cílen, také jeho styl. Dále poskytuje funkce zkracování a prodlužování vět, ale také například funkci generátoru vět a možnost zobrazit počet vět. Aplikace je vhodná jak pro akademické, tak pro běžné texty.

Ahrefs

Ahrefs je online platforma, která mimo jiné zdarma nabízí i „AI Grammar Checker“. Funkce opravy gramatiky a interpunkce je spolehlivá, ukazuje počet znaků a slov, opravuje i mezery navíc a nabízí příjemné uživatelské rozhraní. Ahrefs lze doporučit i ke korekci akademických textů.

Co vám ještě může při psaní a překladu pomoct?

Online slovníky: Glosbe (největší online slovník, podporuje všechny jazyky světa), Linguee (nabízí kontextový překlad slov a frází), Oxford Dictionary, Longman Dictionary, Lingea.

 

Freemium jazykové nástroje jsou poskytovány jak ve verzích zdarma, tak i placených. Verze zdarma poskytují své funkce většinou jen ve více či méně omezeném rozsahu a pro přístup k pokročilým funkcím je nutné zakoupit licenci. Níže naleznete vybrané nástroje společně s jejich popisem a funkcemi, které nabízejí, a také i to, zda jsou vhodné pro akademické psaní. Pokud není uvedeno jinak, uvedené nástroje jsou určeny převážně ke korekci anglické gramatiky.

Grammarly

Grammarly je chytrý nástroj, který pomáhá zlepšovat texty v angličtině. Umí opravovat pravopisné, gramatické a interpunkční chyby. Navrhne lepší formulace pro lepší srozumitelnost a čtivost textu. Dále také kontroluje slovní zásobu a pomáhá vybrat správná slova a vyhnout se opakování. Dá se také nastavit formální nebo neformální styl textu. Nástroj je určený pro studenty nebo profesionály. Grammarly  nabízí 3 verze: Free, Premium a Business. Například verze Business zahrnuje i statistiky ve firmě, kolik se analyzovalo textů a podobně.

Trinka

Trinka AI je nástroj pro kontrolu gramatiky a jazykovou korekci využívající umělou inteligenci pro akademické a technické psaní. Dokáže odhalit a opravit širokou škálu chyb a nabízí kontrolu stylu a tón textu, kontrolu plagiátů, funkci parafrázování a vyhledávání v časopisech. Aplikace je dostupná v bezplatné a placené verzi. Pro bezplatnou verzi je však nutná registrace a je zde limit 500 slov za den. Lze použít americké nebo britské hláskování.Tento jazykový nástroj má mnoho klientů mezi něž se řadí mnoho známých institucí a univerzit jako např. Columbia University, University of Birmingham aj. Trinka AI je podporována v angličtině a ve španělštině.

Typli.ai

Typli.ai je nástroj poháněný umělou inteligencí, který nabízí širokou škálu funkcí pro zlepšení psaní. Existuje v bezplatné a placené verzi a umí rychle parafrázovat a generovat text v různých stylech a zabarveních textu. Zahrnuje také SEO optimalizaci pro zvýšení viditelnosti webových stránek a blogů uživatelů. Samozřejmostí je kontrola gramatiky a pravopisu.

Microsoft Editor

Microsoft Editor je nástroj na bázi umělé inteligence, který je zabudovaný do produktů Microsoft 365, jako je Word, Outlook a prohlížeč Edge. Je k dispozici v bezplatné základní verzi a placených verzích s pokročilými funkcemi. Nabízí kontrolu gramatiky a pravopisu, která pomáhá zlepšit styl psaní, funkci parafrázování, predikci textu a podporuje více jazyků.

DeepL

DeepL je jazykově zaměřená platforma nejvíce známá svým překladačem, která však také nabízí funkce k gramatickým a stylistickým opravám textů. Jednotlivé funkce se však liší podle zakoupené licence. Verze zdarma, DeepL Write, zahrnuje opravu gramatiky, parafráze generované umělou inteligencí, a spolehlivou a užitečnou funkcí je možnost zvolit si styl a tón textu (na výběr je například „akademický”, „obchodní”, „jednoduchý”…). Překladač DeepL Translate vyžaduje elementární porozumění jazyku, ze kterého překládáme, zvlášť při překladech z angličtiny do češtiny, ve kterém se při testování objevovaly chyby. DeepL také nabízí doplňky do prohlížečů, aplikace pro Word, Android i iOS.

Scribens

Scribens je online jazykový nástroj ke korekci gramatiky a stylistiky. Verze zdarma nabízí také analýzu textu, detekci slov, která se často opakují, i alternativní slovní zásobu. Gramatiku na rozdíl od jiných jazykových nástrojů opravuje způsobem, že navrhne větší počet možných úprav s procentuálním určením pravděpodobnosti, která možnost se nejvíce hodí. Dále poskytuje funkce „Statistic”, která ukazuje počet slov a znaků, a „Paraphrasing”, která nabízí velký počet alternativ. Scribens je pro své funkce a spolehlivost vhodný pro akademické texty. V placené verzi nabízí doplňky pro Word, Google Docs, OpenOffice, e-maily, Chrome, Edge, Firefox a Safari.

Ludwig.guru

Ludwig.guru je online i desktopová aplikace, která se zaměřuje na gramatiku a stylistiku. Pro přístup k funkcím je třeba se registrovat. Aplikace je dostupná v placených verzích a omezeně i zdarma ve verzi Basic. Zdarma nabízí možnost vložení jen omezeného počtu znaků i AI zpětné vazby. Pěkně udělanou funkcí je „Rewrite”, která nabízí několik možností přepisu. V licenci, která je zdarma, lze Ludwig.guru doporučit spíše pro běžné texty než pro akademické psaní.

ProWritingAid

ProWritingAid je webová online aplikace, která poskytuje zdarma i v placené rozšířené verzi opravy gramatiky, stylistiky, a mnoho dalších zajímavých funkcí. Omezení ve verzi zdarma jsou většinou kvantitativní, lze tak získat jen tři AI opravy denně a jednu analýzu textu. Ostatní funkce jsou však více méně bez omezení a lze využít oprav stylu, určit, nakolik je text jasný a čitelný, či zda se v něm objevují složité a dlouhé věty. Dále nabízí například funkci citačního generátoru. Lze nahrávat i dokumenty a pracovat v editoru na stránce. Aplikace se hodí nejen pro běžné účely, ale i pro akademické psaní.

Reverso

Reverso je online webová, desktopová i mobilní aplikace, která nabízí opravu gramatiky a stylistiky. Reverso poskytuje licenci zdarma i placenou. Placená verze zahrnuje možnost nahrát delší texty, jejich překlad a parafrázování jak v anglickém, tak i v italském, francouzském a španělském jazyce. V mobilní aplikaci také poskytuje hlasovou transkripci, offline slovníky, aj. Dále nabízí možnost stažení doplňků do prohlížeče, které dokáží generovat překlad či synonyma k titulkům např. u Netflix a Youtube. Reverso lze doporučit spíše pro běžné texty. Placená verze Reverso Premium zahrnuje možnost přidávat delší texty, jejich překlad a parafráze. Tuto verzi lze pro akademické texty doporučit pouze omezeně.

Hemingway

Hemingway je webová online aplikace k opravě gramatiky, která poskytuje na výběr z několika licencí, včetně zdarma. Ta však nabízí pouze omezené možnosti oprav: upozorňuje na věty, které mohou být těžko čitelné, ale pod touto licencí je již neopravuje, a není tedy zcela vhodná pro korekci akademických textů. Výhodou tohoto nástroje však je, že kromě angličtiny podporuje němčinu, španělštinu a francouzštinu.

Paper Rater

Paper Rater je online webová aplikace ke korekci gramatiky a kontrole plagiarismu. Jsou dostupné verze zdarma i Premium, která obsahuje dodatečné funkce a možnosti jako je vkládání souborů a dokumentů, možnost kontroly delších textů a nezobrazuje reklamy. Od licence zdarma se liší v povoleném počtu gramatických kontrol za měsíc i v počtu kontrol plagiarismu. Aplikace zdarma poskytuje funkce jako detekce plagiarismu; procentuální zhodnocení je sice nespolehlivé, ale naopak spolehlivě vyhledá článek, ze kterého byl text zkopírován. Další zajímavou funkcí je i „Academic Vocabulary”, která poskytuje mnoho možností, např. analýzu a vyhodnocení kvality textu. Ačkoli může stránka kvůli reklamám působit nepřehledně, jde o spolehlivou aplikaci, kterou lze doporučit i pro korekce akademických textů.

Ginger

Ginger je online nástroj k opravám gramatiky a stylistiky. Poskytuje licence zdarma i placenou verzi Premium. Oproti verzi zdarma placená verze umožňuje neomezené parafrázování, doplněk pro Word, nahrání delších textů a překlad do více než 40 jazyků. Funkce „Paraphraser” poskytuje různé varianty alternativ, které skvěle odpovídají stylu textu. Lze doporučit zvláště pro akademické texty, jelikož při testování neakademických textů zachovávala formální zabarvení textu. Funkce korekce gramatiky není zcela spolehlivá. Ginger také nabízí placenou verzi Business, která je speciálně určená pro firmy a instituce.

Language Tool

Language Tool je jazykový nástroj, který poskytuje zdarma i v rámci placené licence opravu gramatiky a stylistiky. Své funkce nabízí v anglickém i německém jazyce. Funkce na opravu gramatiky je detailní a spolehlivá. Language Tool také nabízí možnost zvolit ze stylu, dále možnost pluginů do prohlížečů, e-mailových aplikací, MS Office, Pages, Thunderbird, ale i další aplikace pro Windows a iOS.

Virtual Writing Tutor

Virtual Writing Tutor je aplikace, která poskytuje zdarma i v rámci placené licence gramatickou a stylistickou korekturu. Obě funkce jsou velmi zdařilé a zachovávají strukturu i styl. Verze zdarma jsou rozděleny na dvě, první pro registrované, druhá pro ty, kteří registrovaní nejsou, a omezeny jsou v počtu najednou vložených znaků. Funkce „Detect GPT” rozpoznává text generovaný ChatemGPT, a ačkoliv je to zajímavá funkce, nelze ji považovat za zcela spolehlivou. Virtual Writing Tutor poskytuje také funkce jako ‘Writing Advice’, která nabízí odkazy na edukační videa, a dále i odkazy na výukové materiály k jazyku jak v angličtině, tak francouzštině. Aplikaci lze pro její spolehlivost doporučit i pro akademické psaní.

Writefull

Writefull poskytuje licence zdarma (online Writefull X), ale i placené funkce, které obsahují například doplňky pro Word nebo Overleaf, a pro instituce i Writefull Cite. Writefull X nabízí AI funkce „Title Generator”, která je spolehlivá a která na základě abstraktu generuje titulek k textu, „Abstract Generator”, která generuje abstrakt na základě textu, „Paraphrasing tool”, který nabízí možnost si zvolit styl parafráze. Writefull X také nabízí i „GPT Corrector”, který však bohužel nefunguje správně. Placená verze zahrnuje doplněk do MS Word, chyby v anglickém jazyce nachází s přesností, český jazyk podporován není. V rámci funkce do Wordu poskytuje také funkce, které jsou i na webových stránkách.

ChatGPT

ChatGPT při správném promptování či využití GPT agentů poskytuje i jazykovou korekci. Verze GPT -4o mini je nabízena zdarma, zatímco placená je verze GPT-4. Korekce textu nejlépe funguje v anglickém jazyce. V českém jazyce nejsou korekce zcela spolehlivé.

Scribbr

Scribbr je rozsáhlou online platformou, která nabízí mimo jiné proofreading, editování textu, detektor plagiátů, citační manažer, apod. Scribber nabízí řadu zmíněných funkcí zcela zdarma. Korekce gramatiky je spolehlivá a aplikace vyznačí slova, která lze opravit; provádí také analýzu textu. Lze si vybrat z několika jazyků (český jazyk však chybí). Funkce „Summarizer” je velmi spolehlivá a zachovává původní styl textu. Scribbr také nabízí doplňky pro Google Chrome, Edge, i doplněk pro citační manažer Scribbr.

QuillBot

QuillBot je jazykově zaměřená platforma, která nabízí opravy gramatiky, stylistiky, shrnutí textu a detekci AI. Aplikace je poskytována zdarma v placených verzích, které nabízí pokročilé funkce. Quillbot nabízí mnoho funkcí, jako jsou např. parafrázování, korekci gramatiky, která může být doporučena pro akademické texty, detekci AI, nebo funkci shrnutí textu, která poskytuje na výběr z několika jazyků (ne však češtinu). QuillBot také nabízí doplňky pro Word, aj.

WordTune

WordTune je nástroj pro psaní s umělou inteligencí, který pomáhá uživatelům zlepšit a zefektivnit jejich texty. Nástroj nabízí celou řadu funkcí, včetně parafrázování a přepisování vět. Dokáže také shrnout delší texty a zahrnuje generování textu, kontrolu gramatiky a kontrolu pravopisu. Jednou z dalších funkcí je personalizovaná knihovna znalostí. Nástroj má velmi přehledné rozhraní. V neplacené verzi je denní limit, tzn., že máte k dispozici pouze 10 korekcí a AI návrhů, měsíčně pouze 3 AI shrnutí a neomezené opravy hláskování a kontrolu gramatiky. Oproti tomu v placené verzi Advance už máte 30 oprav a AI návrhů, měsíčně 15 AI shrnutí a neomezeně oprava hláskování, gramatiky a AI doporučení. Je možné vyzkoušet 7 denní trial. K dispozici jsou také tři prémiové verze (Advanced, Unlimited a Business).

Níže naleznete jazykové nástroje, které jsou dostupné v rámci placených licencí, ale je možné je využívat po dobu zkušební doby (trial) zdarma a máte tak čas se rozhodnout, zda-li chcete za nástroj zaplatit. Zkušební verze poskytnou možnost srovnávat rozdíly mezi širokou nabídkou nástrojů a je třeba se podívat, jaké rozhraní vám bude vyhovovat, jelikož každý má svou specifickou grafiku, menu a prvky. Pokud není uvedeno jinak, uvedené nástroje jsou určeny převážně ke korekci anglické gramatiky.

Multilings

Multilings je komplexní platforma, která nabízí řadu nástrojů pro práci s textem a jazyky. Má několik nástrojů jako například Writing Assistant, Language Translator, Plagiarism Checker a další nástroje, které můžou být užitečné pro studenty, výzkumníky, obchodníky, tvůrce obsahu, podniky a překladatele. Tento nástroj nelze vyzkoušet bez registrace, je nutné, abyste se zaregistrovali na 7 denní zkušební verzi a poté nástroj můžete vyzkoušet. Multilings podporuje překlad textů ve více než 75 jazycích a pomocí neuronových sítí a umělé inteligence zajišťuje výsledek hodně podobný lidskému překladu. Nabízí rychlé a přesné překlady pro různé potřeby, od osobních rozhovorů po obchodní dokumenty.

DeepL

DeepL je jazykově zaměřená platforma nejvíce známá pro svůj překladač, která ale nabízí i možnost oprav textu a stylistiky. Jednotlivé funkce se však liší podle zakoupené licence. Placené verze překladače DeepL Pro Translate poskytují možnost nahrávat velké soubory a možnost vytvoření si slovníčku, který lze sdílet s ostatními. Placená verze DeepL Write Pro poskytuje neomezené množství alternativ a na výběr z mnoha stylů psaní. Zkušební doba je 30 dnů.

Hemingway

Hemingway je webová online aplikace ke korekci gramatiky a stylistiky. Poskytovány jsou verze jak zdarma, která je však velice omezená a nelze ji doporučit pro korekce akademických textů, tak placená verze Hemingway Plus, kterou lze vyzkoušet na dva týdny zdarma. Placená verze umožňuje možnost parafrází, opravy gramatiky, a možnost nahrání HTML a Word souborů. Aplikace nabízí velice příjemné a organizované rozhraní. Kromě angličtiny podporuje němčinu, španělštinu a francouzštinu.

QuillBot

QuillBot je jazykově zaměřená platforma, která nabízí opravy gramatiky, stylistiky, shrnutí textu a detekci AI. Aplikace je poskytována zdarma i ve verzi Premium, která nabízí neomezené parafráze, možnost přizpůsobit si módy, podle kterých budou probíhat korekce, přístup do historie parafrází, detekci plagiarismu a doplňky pro prohlížeč (které jsou nabízené zdarma, ale pokročilé funkce, jako např. oprava e-mailů, jsou pouze v placené verzi). Zkušební doba placené verze je tři dny. QuillBot je velice pěkně provedenou aplikací, která nabízí mnoho možností, a která může být doporučena pro akademické texty.

ProWritingAid

ProWritingAid je webová online aplikace, která poskytuje zdarma i v placených rozšířených verzích opravy gramatiky, stylistiky, a mnoho dalších zajímavých funkcí. Omezení ve verzi zdarma jsou většinou kvantitativní, lze tak získat jen tři AI opravy denně a jednu analýzu textu. Ostatní funkce jsou však více méně bez omezení a lze využít oprav stylu, analýz textu, určit, nakolik je text jasný a čitelný či zda se v něm objevují složité a dlouhé věty. Dále nabízí například funkci citačního generátoru. Lze nahrávat i dokumenty a pracovat v editoru na stránce. Aplikace se hodí nejen pro běžné účely, ale i pro akademické psaní. Obě placené verze Premium a Premium Pro nabízí záruku vrácení peněz do tří dnů.

Editor: Lenka Chladová Poslední změna: 19.8. 2024 10:08