Online kurzy, e-learning

V současnosti je dostupných mnoho možností k sebevzdělávání, a to ať formou poslechu, audiovizuálních či textových materiálů. Takovéto zdroje jsou zde rozděleny do kategorií: e-learningové platformy, vzdělávací instituce, podcasty a jazykové platformy. Najdete v nich rozdělení dle jazyka, popis daného zdroje, jeho výhody a možnosti.

Tato příručka se soustředí převážně na takové materiály, které jsou alespoň do určité míry poskytovány zdarma.

Mnoho platforem, které lze zařadit k otevřeným vzdělávacím zdrojům (OER), poskytuje nejrůznější materiály pro vzdělávání, včetně online kurzů a programů, i možnost získat profesní či zájmové certifikáty. Níže najdete seznam vybraných platforem s informacemi o jejich zaměření i jazykové a cenové dostupnosti. Platformy jsou rozděleny dle hlavního jazyka, ve kterém jsou zpřístupněny. Pokud jsou dostupné i v jiných jazycích, je tato informace uvedena.

E-learningové platformy v českém jazyce

Seduo

Seduo je česká online vzdělávací platforma. Tématicky jsou kurzy zaměřené na obchod, komunikaci, produktivitu, marketing, digitální dovednosti, ale i na jazyky. Některé kurzy jsou dostupné zdarma, jiné však vyžadují zaplacení poplatku, jehož výše se různí.

Kurzy pro radost

Kurzy pro radost je platforma online kurzů, které se tématicky zaměřují na technologii, osobní rozvoj, ale i například zdraví. Omezená část kurzu bývá zdarma (počet lekcí kurzu zdarma je popsán na stránce kurzu), pokračování je nutné zaplatit.

Nostis

Nostis je vzdělávací platformou, která ve spolupráci s českými univerzitami poskytuje bezplatné kurzy. Během studia kurzu student může získávat body, jejichž dostatek na konci kurzu může přinést certifikát. Platforma se tematicky soustředí výhradně na různé aspekty práva.

Isibalo

Isibalo je platforma, která se skrze své výukové materiály zaměřuje na matematiku, český jazyk, fyziku, chemii a biologii. Přístup k materiálům je částečně zdarma, pro další funkce je nutné zakoupit Premium účet.

Estudovna

Estudovna na svých stránkách nabízí kurzy finanční a zdravotní gramotnosti, marketingu, digitálních kompetencí a osobního rozvoje. Dané kurzy jsou poskytovány zdarma, přičemž na stránkách jsou poskytovány i další výukové materiály.

Člověk v tísni

Člověk v tísni v rámci svého vzdělávacího programu poskytuje zdarma kurzy, pokrývající např. klimatické změny nebo migraci. Platforma je dostupná v českém jazyce a pro přístup ke kurzům je nutná registrace.

ČT edu

ČT edu je platformou České televize, která nabízí edukační videa a materiály online i ke stažení. Pokrývá širokou škálu témat jak pro studenty základních a středních škol, tak i pro ostatní. Platforma nenabízí možnost získání certifikátů.


E-learningové platformy v anglickém jazyce

    Class Central

    Class Central je vyhledávač kurzů založený v roce 2011, který nabízí možnost hledat kurzy na platformách jako jsou edX, Coursera a jiné. Také poskytuje seznamy kurzů, které jsou zdarma. Vyhledává dle tématu, jazyka, trvání kurzu a ceny. Class Central poskytuje většinu kurzů v anglickém jazyce, ale lze si vybrat např. z němčiny, japonštiny, arabštiny aj.

EdX

EdX je v současnosti jednou z nejznámějších platforem, kde lze nalézt velké množství vzdělávacích kurzů a programů. Platforma vznikla ve spolupráci Harvardské univerzity a MIT a jejím prostřednictvím univerzity, vysoké školy a vzdělávací instituty z celého světa poskytují více než 4600 kurzů. Pro přístup ke vzdělávacím materiálům je nutná registrace, po jejímž dokončení je možné se do vybraného kurzu zapsat. Vzdělávací materiály jsou dostupné zdarma, ale pro získání certifikátu o absolvování (a získání zpětné vazby k úkolům) je třeba zaplatit poplatek, jehož cena se v závislosti na kurzu liší. Většina kurzů je dostupná v angličtině, ale zastoupení mají také němčina, španělština, francouzština a jiné (český jazyk však ne).

Khan Academy

Khan Academy je tematicky široce zaměřená vzdělávací platforma, která poskytuje kurzy a studijní opory nejen pro studenty, ale i pro rodiče a učitele. Všechny kurzy jsou také poskytovány zdarma, nenabízí však certifikáty za absolvování kurzu, ale své vlastní odznaky, které lze zveřejnit například na LinkedIn. Khan Academy také poskytuje aplikace pro android a iOS. Dostupná je nejen v anglickém jazyce, ale určitá část materiálů také v češtině (některé kurzy také nabízí možnost vybrat si z českých titulků k videozáznamům).

Kadenze

Kadenze nabízí kurzy a tzv. mikrokurzy: krátké kurzy, které slouží k prohloubení vědomostí určitého tématu. Přístup ke kurzům je zdarma, ale pro poskytnutí zpětné vazby k vypracovaným úkolům, přístupu k exkluzivním vzdělávacím materiálům, a získání certifikátu je nutné zakoupit Premium účet. Věnovat se lze například vývojářství, módě, technologii a právu. Platforma Kadenze je dostupná pouze v anglickém jazyce.

FutureLearn

FutureLearn je platformou nabízející studijní opory a kurzy pro širokou škálu témat od fyziky, zdravotnictví, práva, po jazykové kurzy a psychologii. Přístup ke kurzům zdarma je omezený a nezahrnuje certifikát. FutureLearn poskytuje své materiály v anglickém jazyce.

Google Grow

Google Grow poskytuje zdarma řadu kurzů od společností jako jsou Google či Avast aj. Některé kurzy jsou po absolvování a splnění požadavků uzavírány certifikátem. Témata pokrývají programování, design, AI, datovou analytiku a podobně. Většina kurzů je dostupná ve vícero jazycích, některé z nich i v českém jazyce.

Microsoft Learn

Microsoft Learn je studijní platforma, která zdarma poskytuje kurzy a studijní opory převážně pro Microsoft produkty. Věnovat se lze například vytváření dat v Azure či programovacímu jazyku C#. Materiály lze najít jak v anglickém, tak ale i českém jazyce (některé však mohou být přeložené strojově).

OpenLearn

Open Learn je platformou, kterou poskytuje Open University. Nabízí zdarma velké množství kurzů od psychologie, sportu, matematiky, až po právo a vzdělávání. Některé kurzy poskytují certifikáty o absolvování, některé zase odznaky, které lze zveřejnit na LinkedIn. Kurzy jsou dostupné v anglickém jazyce.

SWAYAM

SWAYAM je platformou indického ministerstva školství, která poskytuje řadu různých vzdělávacích kurzů a studijních materiálů. Přístup ke kurzům je zdarma, ale získání certifikátu či účast na testu vyžadují zaplacení poplatku. Lze studovat například jazyky jako španělštinu a urdštinu, dále matematiku i programování. Platforma je dostupná v anglickém jazyce.

Coursera

Coursera je široce zaměřenou studijní platformou, na které lze najít řadu kurzů a programů na nejrůznější témata. Přístup k nim je zdarma, ale pro udělení certifikátu je nutné uhradit poplatek. Coursera je dostupná sice v anglickém jazyce, ale k některým kurzům lze najít i doprovodné video titulky v češtině.

W3Schools

W3Schools poskytuje programátorské kurzy zdarma. Lze se tak věnovat například: HTML, CSS, JavaScript, Python, SQL, PHP, jQuery, C++, apod. Stránka je dostupná pouze v anglickém jazyce.

Codecademy

Codecademy je studijní platforma, která poskytuje kurzy převážně z oblasti programátorství, vývojářství, datové analytiky a webového designu. Kurzy, které pokrývají základy tématu, nabízí zdarma, avšak certifikáty jsou většinou zahrnuty v placených plánech. Platforma je dostupná jen v anglickém jazyce.

FreeCodeCamp

FreeCodeCamp je platformou, která se soustředí výhradně na vývojářství a datovou analýzu, přičemž nabízí například i kurz anglického jazyka pro developery. Platforma je v anglickém jazyce, nabízí interaktivní prostředí a je zcela zdarma.


Řada univerzit a vysokých škol z celého světa nabízí možnost přístupu ke studijním materiálům, kurzům, ale i programům, po jejichž úspěšném dokončení lze zdarma či za poplatek získat certifikát. Níže najdete výběr vzdělávacích institucí, které tuto možnost poskytují, stejně tak jako informace o nich s odkazy na webové stránky či streamovací platformy, kde poskytují kurzy, záznamy z přednášek či jiný vzdělávací materiál. Zahrnuty jsou jak české, tak i zahraniční univerzity a instituce.

České vzdělávací instituce

Masarykova univerzita

Masarykova univerzita nabízí vzdělávací kurzy skrze svou platformu. Studujte například první pomoc, geologii či MRI. Některé kurzy jsou poskytovány zdarma, jiné vyžadují zaplacení poplatku. Ačkoli je většina kurzů v českém jazyce, lze najít kurzy i v anglickém jazyce.

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy na svém YouTube kanále poskytuje přednášky, záznamy příspěvků z konferencí, ale i rozhovory. Najdete tam například témata jako gender nebo lidská práva. Záznamy najdete v českém jazyce.

Fakulta elektrotechnická ČVUT

Fakulta elektrotechnická ČVUT rovněž na svém kanále nabízí videozáznamy z přednášek, ale i jiné příspěvky jako jsou rozhovory se studenty a vědci. Lze si vyslechnout přednášku o robotice, kybernetice či teorii relativity. Záznamy jsou převážně v českém jazyce.

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze nabízí skrze svůj YouTube kanál delší přednášky a výuková videa, ale i krátká videa, která se zabývají konkrétním problémem či otázkou, například, co jsou bioplasty či jak probíhá recyklace. Videa jsou buď v českém nebo anglickém jazyce.

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR poskytuje na svém YouTube kanále debaty s vědci, novinky z oblasti vědy a přednáškové záznamy, například o historii NMR spektroskopie či o komunikaci hmyzu. Záznamy lze nalézt v českém či anglickém jazyce.

Fyzikální ústav AV ČR

Fyzikální ústav AV ČR na svém kanálu nabízí záznamy z přednášek, konferencí, ale také rozhovory. Poslechněte si například přednášku na téma černé hmoty nebo o gravitačních vlnách. Videa najdete buď v českém nebo v anglickém jazyce.

Biologické centrum AV ČR

Biologické centrum AV ČR nabízí na svém YouTube kanálu sérii nazvanou „Akademické půlhodinky", v jejímž rámci najdete přednášky například na téma umělé inteligence či o borelióze. Záznamy najdete většinou v českém jazyce.

Česká zemědělská univerzita

Česká zemědělská univerzita nabízí na svém YouTube kanále celou řadu přednášek, například na téma bioplynů, ale i virů a pěstování lesů. Skrze kanál si také můžete poslechnout podcast.

Filosofický ústav AV ČR

Filosofický ústav AV ČR skrze svůj kanál nabízí řadu přednášek a workshopů například na téma etiky, svobody a dalších. Záznamy jsou v českém nebo anglickém jazyce.


Zahraniční vzdělávací instituce

MIT

Massachusetts Institute of Technology (MIT) nabízí zdarma tisíce kurzů skrze vlastní studijní platformu OpenCourseWare. Kurzy jsou dostupné online nebo volně ke stažení. Témata pokrývají široké spektrum disciplín od IT, přírodních věd, až po humanitní vědy. Vyberte si například z kurzů o teorii her, potápění, experimentální atmosférickou chemii nebo americkou literaturu. Kurzy jsou poskytovány v anglickém jazyce.

Harvard Courses

Harvardská univerzita nabízí své kurzy skrze platformu edX. Přístup ke kurzům je zdarma, avšak pro získání certifikátu o absolvování, přístupu k získání zpětné vazby a hodnocení úkolů je nutné zaplatit poplatek, jehož výše se různí. Studujte například datovou analýzu, literaturu, právo či chemii. Harvard také nabízí velké množství převážně krátkých přednášek, pokrývajících různá témata od egyptských pyramid, duševního zdraví, po industrializaci skrze svůj YouTube kanál. Většina kurzů je dostupná v anglickém jazyce.

Stanford University

Stanfordská univerzita nabízí své kurzy na vlastní studijní platformě (ačkoli některé kurzy jsou dostupné přes jiné platformy jako edX, Coursera a Kadenze). Kromě kurzů zdarma si lze vybrat také z placených nabízených programů, které se soustředí na hlubší porozumění tématu a často poskytují možnost zpětné vazby a získání diplomu. Lze si vybrat například z biologie, programování či geomechaniky. Kurzy jsou dostupné jen v anglickém jazyce.

Yaleova univerzita

Yaleova univerzita nabízí velké množství kurzů, které nabízí přes platformu Coursera, ale také záznamy z přednášek či kurzy, které jsou dostupné skrze YouTube kanál. Yale také nabízí možnost studia placených programů, a to buď zakončených s diplomem či certifikátem. Kurzy i programy jsou dostupné v anglickém jazyce.

Princetonská univerzita

Princetonská univerzita skrze různé platformy nabízí řadu vzdělávacích kurzů zaměřených například na kryptoměny, historii a informatiku. Mimo to Princeton na svém Youtube kanále nabízí také různě tématicky zaměřená vzdělávací videa.


Akademické podcasty jsou skvělým nástrojem pro vzdělávání a šíření vědeckých poznatků. Umožňují posluchačům získat aktuální informace a hlubší porozumění v různých oborech přímo od odborníků. Níže naleznete výběr takových akademických podcastů v českém a anglickém jazyce rozdělený do tematických kategorií.

Technologie, věda a inovace

Podcasty v českém jazyce

Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze nabízí každý měsíc nový díl podcastu „Jedničky a Nuly". Dozvíte se v něm například, jak bezpečně programovat, jak je složité vytvořit počítačovou hru či jak se dá IT využít k tvorbě hudby.

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR nabízí skrze různé streamovací platformy (Apple Podcasts, Spotify, YouTube...) podcast nazvaný „CHEmic". Skrze diskuze s vědci se dozvíte například o tropických nemocech nebo o komunikaci hmyzu.

MůjRozhlas nabízí podcast „Laboratoř", který vychází jedenkrát týdně. Dozvíte se v něm například o novinkách z přírody, poslechnete si například, proč chodit spát o hodinu dřív či jak se bakterie umí zbavit viru.

Horizont Evropa" je podcastem Národního informačního centra pro evropský výzkum při Technologickém centru Praha. Vyberte si například z témat o open science, o komunikaci vědy či o genderu ve vědě.

Ochutnej (přírodo)vědu" je podcastem Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, ve kterém si můžete poslechnout rozhovory s vědci a experty například o ornitologii, paleontologii či zoologii.

Inovacast" je podcastem Národního centra průmyslu, ve kterém se například dozvíte, zda vám může umělá inteligence zachránit život nebo o využití robotů v armádě.

Podcast pro soudobé dějiny" je vytvořený Akademií věd České republiky a zaměřuje se zejména na soudobou historii. Dozvíte se v něm například o tom, jak vypadala československá transformace po roce 1989 nebo o arabsko-izraelském konfliktu.

Podcast plný života" vytvořila Česká zemědělská univerzita. Najdete v něm například informace o životě ptáků v české krajině nebo jak se využívají drony v moderním lesnictví.

Technicky vzato" je podcast vytvořený Vysokým učením technickým v Brně. Poslechněte si například, jak půlroční pobyt na vesmírné stanici poznamená lidské tělo nebo jestli lze zabránit srážce Země s asteroidem.

Vodakást" je podcast Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, kde se dozvíte například jak funguje městská kanalizace a jak čistá může vlastně voda být.


Podcasty v anglickém jazyce

Vodakást" nabízí hned několik podcastů, které se zaměřují převážně na technologii a inovace, ale kde také najdete rozhovory a diskuze s odborníky z různých oblastí, které přinášejí nové perspektivy na aktuální trendy a vývoj v digitálním světě.

NASA nabízí hned několik podcastů, které si lze poslechnout na různých platformách včetně např. Spotify. Vybrat si lze například z „Houston We Have a Podcast", „NASA's Curious Universe", „On a Mission", and „Small Steps, Giant Leaps", které poskytují zajímavosti a novinky ze světa fyziky, objevů, ale i z vesmíru a vědy.

Curiosity Unbounded" vytvořil Massachusettský technologický institut (MIT) . Lze si poslechnout zajímavé rozhovory moderované prezidentkou MIT Sally Kornbluth na téma výzkumu, inovací v technologii a zdravotnictví ale i literatury.


Softwarové vývojářství

V anglickém jazyce

JavaScript Jabber" a „RealPython" nabízí podcasty na téma vývojářství, datového inženýrství a technologie. Lze si je poslechnout např. skrze Youtube nebo Spotify.


Byznys a leadership

V českém jazyce

Studentský Klub Obchodu a Konkurenceschopnosti (SKOK) nabízí podcast, ve kterém si poslechnete rozhovory s lidmi ze světa podnikání.

Horizont Vysoké školy ekonomické v Praze přináší rozhovory s odborníky z oblastí ekonomie, financí a managementu. Lze poslouchat na platformě Spotify.


V anglickém jazyce

The Parlor Room" je podcast Harvardské univerzity, ve kterém si poslechnete např. rozhovory na téma podnikání. Můžete si také poslechnout podcast “Harvard Magazine”, který se věnuje např. diplomacii, změně klimatu, ale i výzkumu.

Mezi podcasty, které Brownova univerzita nabízí, patří například „Redefining Leadership" a „Meeting Street: Conversations in the Humanities". Poslechněte si například o diplomacii, změně klimatu, ale také novinky z oblasti výzkumu.


Kariéra, vzdělávání a výzkum

V českém jazyce

O studiu" je podcast Pavla Semeráda, který se věnuje různým tématům ohledně studia a studentského života. Dozvíte se například, čemu se vyhnout při psaní literární rešerše nebo jak se učit během distančního studia.

V anglickém jazyce

Career Conversation" podcast Yaleovy univerzity. Poslechněte si například rozhovory s oborovými experty o podnikání, schopnostech, i o životě.


Jiné podcasty

V českém jazyce

Univerzita Karlova nabízí hned několik podcastů, jejichž seznam najdete zde. Součástí je například podcast „De Facto" Fakulty sociálních věd UK či „Medicast" Lékařské fakulty v Hradci Králové.

Národní muzeum nabízí celou řadu podcastů. Lze si vybrat z podcastů, které se tématicky kryjí s výstavami Národního muzea, ale také například z nejrůznějších zajímavostí o historii, literatuře a mnohém jiném.

V anglickém jazyce

Columbia University nabízí hned několik podcastů na téma historie, ekonomie, klimatické změny, práva, ale i sportu a biologie.

"The British Museum Podcast" nabízí k poslechu diskuze s vědci nejen o muzeích, ale i o umění a archeologii.


Vzdělávací jazykové kurzy online jsou skvělým způsobem, jak se učit a procvičovat zvolený jazyk. Níže najdete seznam vybraných online zdrojů s popisem v jakém jazyce výuka probíhá a co daný kurz nabízí.

Jazykové platformy

V českém jazyce

Duolingo

Duolingo je známou jazykovou vzdělávací platformou, která nabízí možnost vybrat si více než ze 40 jazyků, pokud výuka probíhá v anglickém jazyce, pokud však v českém jazyce, pak nabízí možnost studia německého a anglického jazyka. Základní verze je zdarma, ale je možnost zakoupení Duolingo Plus, která poskytuje řadu dalších funkcí. Duolingo také nabízí mobilní aplikace pro Android i pro iOS.

Bronislav Sobotka

YouTube kanál Bronislava Sobotky se zaměřuje na výuku angličtiny jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé. Videa najdete v českém jazyce.

English Hacker

English Hacker již několik let poskytuje výuková videa angličtiny v českém jazyce.


V anglickém jazyce

Memrise

Memrise nabízí studium více než 22 jazyků, jejichž výuka probíhá v anglickém jazyce. Základní verzi nabízí Memrise zdarma, je však dostupná i placená verze Memrise Pro, která poskytuje přístup k dalším funkcím.

Language Transfer

Language Transfer nabízí možnost zdarma studovat jazykové kurzy. Výuka probíhá skrze audio nahrávky, které si lze pouštět online či stáhnout. Výuka probíhá v anglickém jazyce.

FSI Language Courses

FSI Language Courses provides free audio recordings, instructional pages, and other learning materials for download. Choose from Spanish, German, French, Chinese, Russian, Portuguese, and Italian.

OpenLearn

OpenLearn nabízí jazykové kurzy v angličtině. K přístupu k aktivitám jako jsou kvízy je nutné se na stránkách registrovat. OpenLearn poskytuje své kurzy zdarma.

Livemocha

Livemocha je jazykovou platformou, která své kurzy nabízí zdarma. Na výběr je z několika jazyků, přičemž výuka probíhá v angličtině. Na stránkách navíc najdete i chat, kde můžete komunikovat s rodilými mluvčími.


Editor: Eliška Skládalová Poslední změna: 23.8. 2024 14:08