Citování

Zatím neexistuje žádná univerzálně používaná metoda, jak spravovat či formátovat citace. Tento průvodce nabízí základní úvod do citování podle normy ČSN ISO 690 a běžných anglických citačních stylů. S citováním vám mohou pomoci citační manažery nebo online generátory. Pokud si přesto nejste jistí, zeptejte se nás nebo přijďte na konzultaci.

Citace a citování

Nová verze ČSN ISO 690 vstoupila v platnost 1. 12. 2022  a do této chvíle vzniklo několik jejích výkladů. Některé metodické materiály odkazované níže vychází z předchozího vydání normy (r. 2011). Novou normu najdete v databázi norem ve Studovně časopisů v 3.NP.

Při psaní práce je nutné uvést všechny zdroje, ze kterých jsme vycházeli, včetně tabulek, grafů a použitých obrázků. Je to etické – protože nemůžeme vydávat cizí myšlenky za vlastní, i užitečné – protože takto můžeme podpořit naše tvrzení a napomáháme čtenářům zjistit další informace.

Existují dva základní způsoby použití cizích děl ve vlastní práci:

  • Přímá citace (citát) je doslovné převzetí původního textu.
  • Parafráze shrnuje původní sdělení vlastními slovy.

Za přímou citací i parafrází v textu práce je nutné uvést odkaz (angl. citation) na příslušné dílo, díky kterému jej čtenář najde v soupisu literatury. Forma záznamu v soupisu literatury (bibliografická citace; angl. reference) se řídí příslušným citačním stylem a liší se pro jednotlivé druhy dokumentů.

Návody

Doporučené knihy

Norma ČSN ISO 690

Nová verze ČSN ISO 690 vstoupila v platnost 1. 12. 2022 , do této chvíle vzniklo několik jejích výkladů. Novou normu najdete v databázi norem ve Studovně časopisů v 3.NP. 

Jde o českou verzi mezinárodní normy ISO 690, která byla v ČR vydána v r. 2022 a předchozí vydání v r. 2011. Nabízí tři možné metody odkazování v textu (číselný, pod čarou a harvardský) a doporučené formy bibliografických citací (forma záznamu v seznamu použité literatury). Normu si můžete prohlédnout na počítačích ve studovně časopisů či ji zakoupit (poskytovatelé norem).

Norma poskytuje množství prostoru pro interpretaci a má pouze doporučující charakter, proto se výklady jednotlivých institucí mohou mírně lišit (zejména pro normu z r. 2022). Podívejte se, zda vaše škola, fakulta nebo katedra nenabízí svůj vlastní výklad, požádejte o radu svého školitele, nebo si projděte starší úspěšně obhájené práce. V případě odborných článků nebo knižních publikací se řiďte pravidly příslušného vydavatele.

Užitečné odkazy

Anglické citační styly

Neexistuje žádný univerzálně doporučovaný citační styl pro publikování v angličtině, přesto jsou styly preferované pro britskou a americkou angličtinu. Volbu stylu je proto vždy nutné konzultovat, v případě vysokoškolské práce se školitelem, v případě odborných článků či knižní publikace respektujte citační styl příslušného vydavatele.

Chicago Manual of Style

Nejčastěji světově používaný citační styl je Chicago Manual of Style (CMS příručka v NTK; v současnosti 16. edice) a jeho varianty. 

Oxfordský styl

Styl American Psychological Association (APA)

Citační styl používaný zejména ve společenských vědách, vychází z Chicago Manual Style. Podrobný popis najdete v jeho manuálu (v současnosti 7. vydání), řada příkladů je také v praktických návodech či na APA Style blog.

Harvardský citační styl

Harvardskou citační metodou (systémem) se označuje citování ve formátu autor, datum. Používána je zejména ve Velké Británii a Austrálii.

Harvardský citační styl existuje v řadě variant a instituce, které ho vyžadují, zpravidla publikují vlastní online návody (např.  University of Lincoln, University of Sydney).

Harvardský citační styl nemá žádnou spojitost s Harvardskou univerzitou.

Styl Modern Language Association (MLA)

Citační styl používaný zejména v USA a Kanadě, zvláště v humanitních oborech. The Modern Language Association vydává detailní návod v MLA Handbook (v současnosti 9. vydání), online je dostupná řada příruček (např. MLA Style Center,  Purdue Online Writing Lab).

Styl American Anthropological Association (AAA)

Citační styl používaný v antropologii, vychází z Chicago Manual Style. Podrobný popis najdete v manuálu .

Styl Turabian

Citační styl používaný často v oblasti sociálních a přírodních věd, vychází z Chicago Manual Style. Podrobný popis najdete v návodu Manual for Writers.

Citační styly vydavatelů odborných časopisů

Různí vydavatelé běžně používají vlastní styly, které mohou být modifikované verze britských či amerických citačních stylů uvedených výše – jejich požadavky jsou vždy specifikovány v Pokynech pro autory.

Příklady citačních stylů jednotlivých vydavatelů:

Citační manažery

Citační manažery pomáhají ukládat a organizovat citace z různých zdrojů. Umožňují také snazší vkládání citací do textu a generování seznamu literatury v požadovaném citačním stylu. V některých z nich je také možné ukládat PDF dokumenty a dále s nimi pracovat (psaní poznámek, podtrhávání, sdílení apod.).

  • Srovnání citačních manažerů na Wikipedii v několika přehledových tabulkách. Je možné srovnávat mj. podle podpory citačních stylů nebo operačního systému.

Více informací o vybraných manažerech:

CitacePRO.com

Knihovna poskytuje všem registrovaným zákazníkům plný přístup k CitacePRO.com. Krom online aplikace nabízí např. doplněk pro MS Word nebo do prohlížeče Chrome či Firefox. Manažer je obzvláště užitečný při psaní v češtině, neboť je možné vybrat mj. citační normu ČSN ISO 690:2011 či ČSN ISO 690:2022.

  • CitacePRO pro začátečníky – prezentace z webináře NTK, zaměřená na začátečníky a shrnující základní funkce CitacePRO. K dispozici je i záznam webináře (listopad 2021).
  • Série videí od portálu Citace.com začíná obecnými informacemi o citování a pokračuje video-návody pro jednotlivé funkce tohoto citačního manažeru.
Přístup k Citace PRO
  1. Navštivte stránky CitacePRO.com
  2. Vyberte vstup jako NTK (3. sloupec, 7. řada)
  3. Zadejte svůj NTK login (uživatelské jméno a heslo)

Citavi

Citavi je komerční citační manažer s řadou funkcí, podporující projektový způsob práce. ČVUT nabízí svým studentům a zaměstnancům přístup zdarma.

EndNote

EndNote je široce užívaný komerční citační manažer společnosti Clarivate. Existuje volně dostupná verze EndNote basic a placená aplikace EndNote desktop. VŠCHT Praha nabízí pro své vyučující a studenty přístup zdarma.

Pokud si přejete vyhledávat plnotextové dokumenty z licencovaných zdrojů NTK, pak změňte následující nastavení:
  1. V záložce Edit vyberte Preferences
  2. Do pole Find Full Text vložte následující:
    • OpenURL Path: http://sfx.techlib.cz/sfxlcl3
    • Ověření URL: https://www.techlib.cz/Shibboleth.sso/Login?target=http://www.techlib.cz

JabRef

JabRef je bibliografický open source citační manažer, založený na formátu BibTeX (standardní bibliografický formát pro LaTeX). Je proto užitečný především při práci v LaTeXu a odborném psaní v angličtině.

  • FAQ (v angličtině)

Mendeley

Mendeley je volně přístupný citační manažer společnosti Elsevier.
Vzhledem k tomu, že nová verze Mendeley Reference Manager (dostupná od září 2022) má stále řadu chyb (stav k 07/2024), doporučujeme používání předchozí verze Mendeley Desktop Manageru 1.19.8 (pro který již ale není poskytována podpora).

  • Oficiální průvodce v angličtině
  • Video srozumitelně představující jednotlivé funkce nové verze Mendeley v angličtině. Tip: Srozumitelné i při rychlosti 1.25.

Zotero

Citační manažer Zotero podporuje ukládání plných textů na váš počítač, umožňuje vytvoření vlastních citačních stylů a jejich sdílení, stejně jako správu vytvořených kolekcí (bibliografické citace, dokumenty a soubory, osobní poznámky, obrázky aj.). Je dostupný zdarma a má všechny důležité funkcionality pro psaní odborných prací.

  • Nápověda v angličtině
  • Zotero pro začátečníky – prezentace z webináře NTK, shrnutí základních funkcí.
  • Video srozumitelně představující jednotlivé funkce Zotera, včetně rozšíření pro MS Word (v angličtině). Tip: Srozumitelné i při rychlosti 1.25.

Citační generátory

Citační generátory toho umí méně než manažery, slouží především k tvorbě citací v požadovaném stylu. Při jejich použití je důležité správně zvolit, o jaký druh dokumentu se jedná.

Generátory mohou ušetřit čas, ale vytvořené citace je vždy nutné zkontrolovat.

Původní autorky: D. Dvořáková, P. Francová, S. Krueger

Editor: Kristina Millerová Poslední změna: 9.8. 2024 10:08