ARS/QUANTA – Umění měření


Termín výstavy

10. 9. – 9. 10. 2024

Otevírací doba

út-ne 10:00-18:00

Vernisáž

pro veřejnost: 16. 9. 2024 v 18:00

Kde

Galerie NTK

Kurátor

Milan Mikuláštík

Vystavující

Jaroslav Anděl, Radovan Čerevka, Epos 257, Jolana Havelková, Vladimír Havlík, Otis Laubert, Markéta Magidová, Lukáš Machalický, Michal Machciník, Jan Nálevka, Jirka Skála, Vladimír Turner, Aleš Zapletal, Martin Zetová a další...

 

Výstava ARS/QUANTA – Umění měření představuje pozoruhodné historické měřicí instrumenty, aparáty a metrologické pomůcky ze sbírky Jiřího Nováka a Roberta Pelanta, ukázky ze starobylých vědeckých knih a současné české a slovenské umění na téma měření „všeho možného i nemožného“.

Expozice ARS/QUANTA vznikla jako reakce na náhodný objev sbírky dobových nástrojů, přístrojů a pomůcek z oboru fyzikální a fyzikálně-strojní metrologie. Jiří Novák a Robert Pelant na ni narazili v jistém panelákovém bytě v Motole a byli natolik uhranuti krásou měřicích aparátů, že se spontánně rozhodli sbírku, které hrozila likvidace, zachránit. Tajemstvím opředená kolekce se stala jádrem výstavy, konfrontující utilitární design metrologických instrumentů s díly současných umělců a také s ukázkami knih z Historického fondu NTK.

Významnou část výstavy tvoří díla čtrnácti současných českých a slovenských umělců a umělkyň, která se tematicky pohybují v oblasti metrologie a měření v tom nejširším smyslu. Zastoupení umělci reprezentují rozmanité přístupy ke zvolené tematice, najdeme zde především díla konceptuálního charakteru (např. Vladimír Havlík, Otis Laubert, Jirka Skála, Markéta Magidová nebo Martin Zet), ale jsou přítomny i práce primárně „retinální“ (sítnicové), jako prostorové asambláže Michala Machciníka nebo malby Aleše Zapletala. Někteří z umělců využívají problematiky měření ke kritice společenských nešvarů a problémů (Epos 257, Vladimír Turner).

Nečekejte, prosím, od naší prezentace odborný vhled do oboru metrologie. Nechceme výstavou suplovat metrologickou expozici Národního technického muzea a vystavenou sbírku měřicích aparátů je třeba vnímat spíše jako radikální výstavní gesto, svého druhu ready-made. Výstava ARS/QUANTA je poetickou meditací, ale také kritickým zamyšlením nad fenoménem měření a jeho významem v současné společnosti a jeho reflexi v současném umění. 

Měření můžeme vnímat jako metaforu exaktního, vědeckého přístupu ke světu, současně se s ním setkáváme v každodenní banální praxi. Měření spoluvytváří náš svět. Bez měření by neexistovala civilizace v podobě, jak ji známe.

ARS/QUANTA je neexaktní výstavou o exaktním fenoménu.

POZOR: ve dnech 12. a 13. 9. 2024 bude galerie veřejnosti uzavřena z důvodu předávání cen pro mladé vědce Falling Walls

ARS/QUANTA – Umění měření

 

Galerie

ales_zapletal
otis_laubert
otis_laubert2
sbirka_novak_pelant
sbirka_novak_pelant2
vladimir_havlik
vladimir_turner
andreas_bohm
 

Archiv výstav

Kurátor galerie

Milan Mikuláštík
  milan.mikulastik@techlib.cz
  773 653 825

 

Prostor knihovny i galerie je bezbariérový, včetně přístupu k toaletám.

Editor: Milan Mikuláštík Poslední změna: 13.9. 2024 11:09